BOJE ODRŽIVOST EKO RJEŠENJA TRENDOVI | 2022-06-01 15:14:05

ZELENA STRANA ARHITEKTONSKOG DIZAJNA

Boje su naša strast. Budući da priroda inspirira sve što radimo, možemo biti sigurni u jedno: zelena nikada neće izaći iz mode. Trend održivosti u trenu je zavladao našim svijetom i čini se da ne posustaje! Mnoge industrije, uključujući građevinarstvo i arhitekturu, neprestano traže implementaciju novih ekoloških rješenja.

Gradska džungla

Jedan od brojnih ekoloških problema s kojima se suočavamo je i dalje rastuća ljudska populacija. ONZ predviđa da će do 2050. godine na Zemlji biti deset milijardi ljudi. To znači samo jedno: naši će gradovi nastaviti rasti. Tamo gdje su nekada rasle šume pojavit će se nove zgrade i neboderi, oduzimajući nam posljednje ostatke zelenila.

Zelena je nova crna

Kako bi se nosili s beskrajnom gradskom džunglom, arhitekti su pronašli rješenje koje nije samo ugodno za oči, već je dobro i za pluća. Zeleni krov je vrsta krova koji je djelomično ili u potpunosti prekriven vegetacijom zasađenom u hidroizolacijskim membranama. To je izvrsno rješenje za urbani toplinski otok – područje visoke temperature koje se postiže ljudskim aktivnostima u gradu i sunčevim zrakama koje zagrijavaju površinu zgrade.

Zbog ograničenog prostora, ideja upravljanja gornjom površinom zgrada raste s popularnošću. Dizajneri su željni stvoriti vrtove koji vise ispod neba. Ovo prekrasno rješenje metamorfozira se sa zgradom kako sezona prolazi. Međutim, takve kreacije imaju veću svrhu od isključivo estetske.

Veliki dio topline u zgradi izlazi kroz krov. Zeleni krovovi su prirodno rješenje za ovaj problem, jer imaju izolacijska svojstva. Odlični su u održavanju topline i služe kao zaštita od vjetra. Istraživanje provedeno u Kanadi dokazuje da bi dodavanje zelenih krovova na čak 50% raspoloživog prostora u centru Toronta ohladilo grad za 0,1-0,8 Celzijevih stupnjeva. Štoviše, svojstva zelenih krovova za smanjenje buke čine svakodnevni život mnogo ugodnijim za stanovnike.

Drugi način rješavanja visokih temperatura je korištenje svijetle boje za fasadu. Tamne boje apsorbiraju svjetlost što zapravo brže zagrijava zgradu. Nasuprot tome, svijetle boje reflektiraju UV zrake i usporavaju proces zagrijavanja. Posebno dobar izbor boje za fasadu bila bi bijela, koju ćete pronaći u šest različitih varijacija u paleti boja nadahnutih prirodom Harmonija i balans!

Zalijevajte svoj planet

Sustav zelenih krovova izvrsno je rješenje za modernizaciju već postojećih zgrada. Mnogo različitih prostora može se transformirati na takav način: od garaža, preko industrijskih ili trgovačkih prostora, do stambenih. Na taj način mogu poslužiti kao stanište za mnoge različite životinjske vrste, kao što su pčele, ptice ili leptiri. Ali to nije sve!

Zeleni krovovi izvrstan su način za smanjenje upojnosti topline i uštedu vode. Kišnicu pohranjenu na krovu biljke upijaju i puštaju natrag u atmosferu. Ovaj proces stvara zatvoreni krug u kojem sva onečišćenja ne napuštaju tlo.

Budite zeleni, od glave do pete

Biljke imaju pozitivan utjecaj ne samo na okoliš već i na uvjete života građana. U svijetu u kojem su ljudi od sunca odvojeni mnoštvom visokih zgrada, uvijek se vrijedi potruditi ostati blizu prirode.

Pročitajte više o našoj borbi za održivost na stranici o održivosti.

 

TAKOĐER PROČITAJTE
1/1